Universiteit Twente

Affiliatie
Universiteit Twente
Rol
Onderzoek
Background Image
Prof. dr. Gerben J. Westerhof - lid stuurgroep
Gerben Westerhof is hoogleraar narratieve psychologie en technologie en directeur van het StoryLab aan de Universiteit Twente. Hij werkt graag in interdisciplinaire teams om wetenschappelijke inzichten in verhalen over het persoonlijke leven te bevorderen. Zijn eigen interesse ligt daarbij in de relatie van verhalen met zingeving, welbevinden en geestelijke gezondheid over de levensloop. Hij draagt bij aan innovaties in onderzoek naar verhalen door digitale verhaalanalyse, zoals de Story Navigator en de Reflexiviteitstool. Daarnaast brengt hij deinzichten uit zijn onderzoek naar de praktijk, waar hij in dialoog met professionals en cliënten, verhalende interventies ontwikkelt die zich richten op het versterken van welbevinden in de geestelijke gezondheidszorg, zoals Een Sterk Verhaal (een interventie ter bevordering van persoonlijk herstel na ingrijpende gebeurtenissen en behandeling), Op Verhaal Komen (een interventie gebaseerd op life review en narratieve therapie voor ouderen met depressieve klachten) en Het Online Levensalbum (een reminiscentie interventie voor mensen met beginnende dementie). Hij draagt bij aan de ontwikkeling van professionals in de zorg door autobiografische reflectie, zoals in Uit Je Verhaal  (een cursus voor de ontwikkeling van professionele identiteit) en Groen en Grijs(een gespreksmethode om jongeren en ouderen met elkaar in contact te brengen).Tot slot is hij steeds meer geïnteresseerd in het gebruik van kunst om persoonlijke verhalen te verbeelden.

In het project is Westerhof betrokken als stuurgroepslid en promotor van Shailoh Phillips en Marike Geurts.

Dr. Anneke Sools - Onderzoeksteamlid
Anneke Sools is universitair hoofddocent Narrative Change Research aan de afdeling Psychologie, Gezondheid en Technologie van de Universiteit Twente. Ze is mededirecteur van het Storylab, een interdisciplinaire onderzoeksgroep voor narratief onderzoek en praktijk in Nederland. Sools won de AERA early career award van de narrative-SIG (2018). Haar onderzoek richt zich op narratieve en op kunst gebaseerde benaderingen van toekomstbeelden in de context van transitie en crisis. Ze zit in de redactieraad van Methods in Psychology en in de adviesraden van Narrare en de Association for Narrative Research and Practice.

In het project is Sools betrokken als promotor van Shailoh Phillips.

Shailoh Phillips - PhD kandidaat
Shailoh Phillips is kunstenaar, docent en onderzoeker met ruim 20 jaar ervaring in transdisciplinaire projecten rondom urgente sociale en ecologische vraagstukken. Haar werk richt zich op het ondersteunen van zowel individuen als gemeenschappen in de tussenruimte tijdens grote transities, zoekend naar nieuwe verhalen gedurende persoonlijke en collectieve crises. Ze werkt met cycli van leven en dood, met aandacht voor het ontwikkelen van compassie, creativiteit, kritische betrokkenheid en het vermogen tot collectieve actie in respons op nabije en verre catastrofes.

Na het studeren van culturele antropologie, wijsbegeerte, cultural analysis en interaction design (Universiteit van Amsterdam, Humboldt Universiteit Berlijn), behaalde ze een MA in Education in Arts (2017, Piet Zwart Institute). Haar interesse in ont/leren komt ook tot uiting in haar praktijk als docent experiementeel artistiek onderzoek en belichaamde theorie-in-praktijkcursussen op kunstacademies in heel Nederland, waaronder Rietveld Academie, Willem de Kooning Academie, Artez, KABK en Design Academy Eindhoven. In de loop der jaren heeft ze bijgedragen aan tientallen bijeenkomsten, symposia, participatieve acties, community art en onderzoeksprojecten, waaronder documentaire films en interactieve games (VPRO, Submarine, Tools for Action, Critical Making Consortium). Meer dan tien jaarlang ontwikkelde zij mediakunst-educatieprogramma's voor musea en scholen (Kunstgebouw, Rijksmuseum, Pier K).

Naast het werken binnen bestaande culturele infrastructuren, draagt ze actief bij aan het creëren en onderhouden van collectieve platforms, o.a. Kostgewonnen (sinds 2008), Salwa (sinds 2015), Floating Utopias (sinds 2018), en Quelcayya/Reschooling (sinds 2024).

Shailoh onderzoekt de rol van kunst in de samenleving, met name hoe onderwijs kan bijdragen aan systemische verandering, collectieve veerkracht en transformatieve actie in tijden van crisis.

Binnen dit project richt Shailoh’s promotieonderzoek zich op de rol van curatoriële en pedagogische praktijken bij het ondersteunen van mensen met ongeneeslijke kanker door middel van Art-Based Learning.

Onze Partners

Prof. dr. Gerben J. Westerhof
Stuurgroepslid en promotor
Dr. Anneke Sools
Onderzoeksteamlid
Shailoh Phillips
PhD kandidaat