White Paper Arts in Health

Organisatie
Arts in Health
Artikel
Artikel
Background Image

White Paper Arts in Health – Roepvoor erkenning van de meerwaarde van de kunsten in de gezondheidszorg

Op 16 februari vondin Groningen de lancering plaats van het whitepaper Arts in Health: een nationale agenda. Een whitepaper, of witboek, is een document dat beschrijft hoe overheidsbeleid, een technologie of product een specifiek probleem zou kunnen oplossen. In dit geval is de whitepaper gericht aan de overheid. De integratie van de kunsten in de zorg zou namelijk kunnen bijdragen aan een toekomstbestendig zorgstelsel in Nederland. De zorg staat namelijk enorm onderdruk door onder andere de oplopende kosten, vergrijzing, groeiende gezondheidsverschillen  en personeelstekorten. Dat kunst een positief effect heeft op het welzijn en de gezondheid van mensen is reeds bewezen. Hoe kunnen deze positieve effecten verankerd worden in de maatschappij?

Het document is een product van een intersectorale samenwerking tussen Leyden Academie, VU Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Arts in Health Netherlands, Aletta Jacobs School of Public Health, Universitair Medisch Centrum Groningen en LKCA. Samen hebben zij grondig onderzoek gedaan naar hoe de kunst en cultuur een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van mensen. Het document bouwt voort op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring, en sluit af met een agenda voor de komende tien jaar op basis van een integrale aanpak. De volgende doelen worden gepresenteerd:
1)   Infrastructuur opbouwen voor transdisciplinairleren, communicatie en ondersteuning
2)   Op duurzaamheid gerichte programma’s creëren
3)   Een divers en verenigd veld van onderwijs &praktijk ontwikkelen
4)   Arts in health onderzoek verbreden

De white paper is hier te downloaden in hetNederlands of Engels.

 

  Arts in Health en Art-Based Learning in de Palliatieve zorg

Het project over Art-Based Learning in the palliative zorg sluit goed aan bij de genoemde doelstellingen in de whitepaper. Zo streven wij naar de implementatie van de methode gericht op palliatieve zorg in het hoger onderwijs, zowel in de kunsten als de gezondheidszorg. Daarnaast richt ons onderzoek zich ook op hoe kunstkijken een betekenisvolle ervaring kan zijn, en hoe dit bij kan dragen aan zingevingsprocessen in de laatste levensfase. De resultaten van het onderzoek dragen hopelijk bij aan erkenning voor de methode en daarmee duurzame, structurele implementatie van Art-Based Learning in deze specifieke zorgcontext.

Bron: Lewis, F., Groot, B., Krans, K.L.S., van leeuwen, B., van der Wal-Huisman, H., Abma, T.A., Tal, M., van Campen, C., Kiss, K., Bussemaker, J., Finnema, E., Kolsteeg, J., Buskens, E., te Marvelde, D., & van den Berg, N. (2024). Arts in Health in the Netherlands: A National Agenda. University of Groningen Press. https://doi.org/10.21827/65c5df4b7d0b3